Τρόποι Κατασκευής

Τα κέλυφη τυμπάνων κατασκευάζονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Καθένας από αυτούς επηρεάζει σημαντικά τις ηχητικές ιδιότητες τους. Συγκεκριμένα για τα ξύλα έχουμε τους παρακάτω βασικούς τρόπους κατασκευής:

Plywood (Καπλαμάς ):  Προσφέρει μακρύ sustain με μεγάλη ένταση και με ποικίλο θεμελιώδες pitch.

Stave (Βαρελοσανίδα): Μικρότερο sustain και pitch υψηλότερης συχνότητας.

Steam-bent (Λυγισμένο με ατμό): Αρκετά “ζωηρός” ήχος με μακρύ sustain και ζεστό θεμελιώδες pitch.

Solid (μονοκόματο): Μακρύ sustain και θεμελιώδες pitch υψηλότερων συχνοτήτων.

Segment (κομματιαστό):  Μικρότερο sustain και πιο διαυγές pitch υψηλότερων συχνοτήτων.

Πόσο επηρεάζει τον ήχο το πάχος του drum shell;
Επιπρόσθετα με τα διάφορα υλικά και με τους τρόπους κατασκευής, το πάχος έχει σημαντική επίδραση στον παραγόμενο ήχο ενός ταμπούρου.
Σε γενικές γραμμές ισχύει ο άγραφος κανόνας πως “όσο πιο λεπτό το κέλυφος, τόσο πιο μπάσος θα είναι ο γενικότερος θεμελιώδης ήχος του ταμπούρου”. Αντίστροφα, όσο πιο παχύ θα είναι το κέλυφος, τόσο πιο πρίμος θα είναι ο ήχος.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι δεν μπορείτε να υπολογίσετε το πάχος ενός shell βάσει των πόσων φύλλων (plies) χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του – καθώς κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν λεπτά φύλλα και κάποιοι άλλοι πιο χοντρά. Η πυκνότητα του ξύλου, είναι αυτή που καθορίζει πόσο λεπτό μπορεί να κοπεί ένα φύλλο. Για παράδειγμα, τα φύλλα από αφρικανικό μαόνι (και το φτηνότερο Luan) είναι αρκετά πιο παχιά σε σχέση με τα φύλλα (plιes) της σημύδας.

Ομοίως και τα ενισχυτικά στεφάνια (reinforcement hoops), που πολλά ξύλινα ταμπούρα (συνήθως πιο old school κατασκευής) ενσωματώνουν στο εσωτερικό του κέλυφους (στην βάση και στην κορυφή), έχουν μια σημαντική επίδραση στο τελικό παραγόμενο ήχο.
Ο βασικός στόχος των ενισχυτικών στεφανιών είναι να προσθέσουν δύναμη και σταθερότητα στο ξύλο, υποβοηθώντας τα πιο λεπτά drum shells να διατηρήσουν την “στρογυλλάδα” τους. Σε αυτήν την περίπτωση, όσο πιο παχύ είναι το ενισχυτικό στεφάνι, τόσο πιο διαυγή και πιο ελεγχόμενο είναι το resonance του ταμπούρου (με απλά λόγια πόσο πλήρης, βαθύς και γλυκός είναι ο παραγόμενος ήχος).

Πολλά φύλλα (plywood) ή μονοκόματο (solid body);

Η κατασκευή ενός κελύφους με χρήση πολλών φύλλων αντί της χρήσης ενός πολύ παχύ κομματιού ξύλου, προσθέτει περισσότερη δύναμη και σταθερότητα στο ίδιο το κέλυφος. Ενώ παράλληλα, τα plywood shells είναι πιο ανθεκτικά σε φαινόμενα στρέβλωσης.
Ο αριθμός των plies επιδρά σημαντικά στο πως η ενέργεια μεταφέρεται από την κεφαλή στο ίδιο το κέλυφος. Για παράδειγμα στα λεπτά drum shells (4 ply, 5mm), η ενέργεια μεταφέρεται πιο εύκολα προσφέροντας περισσότερες δονήσεις, οι οποίες με την σειρά τους προσφέρουν ένα πλούσιο “ξύλινο” ήχο που σε αρκετές περιπτώσεις (και κυρίως στις ηχογραφήσεις) είναι πολλές φορές επιθυμητός.
Στα μεσαίου πάχους drum shells (6 ply, 7.5mm), που είναι πιο ανθεκτικά και υπάρχουν αντιστάσεις κατά την μεταφορά της ενέργειας, οι δονήσεις είναι αρκετά χαμηλότερες. Ωστόσο, βάσει αυτών των χαρακτηριστικών επιτυγχάνεται ένας πιο “ψυχρός” ήχος με μεγαλύτερο βάθος (projection). Τα drum shells μεσαίου πάχους είναι ιδανικά για γενική χρήση – ή σε περιπτώσεις που είναι απαιτούμενος ένας δυνατός ήχος (π.χ σε μια rock συναυλία).
Τέλος, τα “χοντρά” κέλυφη (8 ply, 10 mm – 10 ply, 12.5mm), παράγουν τον πιο δυνατό και ισχυρό ήχο – συναγωνιζόμενα τα κέλυφη που είναι κατασκευασμένα από μέταλλα και συνθετικά υλικά.