Σοφοκλης Καλαφατης

ΒΙΟ: Γεννήθηκα και μεγάλωσα το 1971 στο Περιστέρι από Περιστεριώτες γονείς. Τα ακούσματα μου πάντα γύρω από τη Rock & Hard Rock μουσική της εποχής και με εξίταρε το groove αλλά έψαχνα και τρόπο να το εκφράσω. Φτιάχνοντας τις πρώτες μπαγκέτες μου από ξύλα κρεμάστρας ρούχων, τα πιατίνια μου από εξαρτήματα κουζίνας καθώς και το drumset μου από πολυθρόνες του σπιτιού άρχισα να κοπανάω ανελέητα  ώσπου τελικά δεν υπήρχε κάτι άλλο να ξεσκονίσω στο σπίτι των γονιών μου.

Ανικανοποίητος με το όλο θέμα αποφάσισα να εγγραφώ κρυφά  στο τότε Πνευματικό Κέντρο Περιστερίου (τώρα Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου), αφού τα μαθήματα ήταν δωρεάν. Καθώς οι γονείς μου άνθρωποι του ιδρώτα και του μεροκάματου τα φέρναν δύσκολα με δύο παιδιά, δεν τολμούσα να ζητήσω χρήματα, μέχρι που ο δάσκαλός μου, ο Αντώνης Γαρίνης, μου ζήτησε αγορά βιβλίων. Η μέθοδος Agostini στοίχιζε τότε περίπου στις 2.500 δραχμές.

Με το κεφάλι κατεβασμένο από το «κρυφό έγκλημα» που είχα διαπράξει, αναγκάστηκα να ζητήσω από τον πατέρα μου τα χρήματα, τα οποία όχι μόνο μου τα έδωσε, αλλά μέσα σε 2 χρόνια μου αγόρασε 2 drumsets και με άφηνε να παίζω όλη μέρα χωρίς να διαμαρτύρεται κανείς στο σπίτι. Ήμουν τότε κάπου στα 15 έτη μου. Τα υπόλοιπα μετά πήραν το δρόμο τους. 6 χρόνια ύλης συμπυκνωμένα σε 4 χρόνια, συγκροτήματα του σχολείου, της γειτονιάς, εκδηλώσεις του ωδείου, γνωριμίες / συνεργασίες με επαγγελματίες μουσικούς κ.λπ. κ.λπ. Τα πρώτα μου χρήματα και η πρώτη μου «επαγγελματική» εμφάνιση έγινε όταν ήμουν 17 χρονών στην παρουσίαση του δίσκου του Μιχάλη Τρανουδάκη στην τότε ΕΡΤ με τη Μαρία Δημητριάδη, «η ποδηλάτισσα».  Η λίστα με τις συνεργασίες ατελείωτη, από ηχογραφήσεις από πρόβες από στούντιο από λαϊκό από έντεχνο, ροκ, χέβυ, όλα υπέροχες εμπειρίες, με περίεργους και σκληρούς ανθρώπους μουσικούς της νύχτας της μέρας του πάνω του κάτω…… όπως τα ξέρετε.

Το 2009 αποφάσισα να γυρίσω back to basics και έκανα εγγραφή στο Εθνικό Ωδείο Περιστερίου του κου Μουζακίτη με δάσκαλο τον Βασίλη Χατζάκη. Εκτός από τα μαθήματα συμμετείχα για 3 χρόνια ως βασικός drummer του Εθνικού Ωδείου σε όλα τα event που διοργάνωνε παρακολούθησα και έδωσα εξετάσεις αριστούχος στη βασική θεωρία της μουσικής. Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια, πέρασα με δασκάλους ή χωρίς, κυρίως για να μπορώ να συνεργάζομαι ευκολότερα με τους μουσικούς μιας ορχήστρας, από τα εξής όργανα ακουστική κιθάρα, πιάνο, ηλεκτρικό μπάσο, τρομπέτα, φλάουτο και φυσικά παίζω και αγαπώ ακόμα την blues φυσαρμόνικα.

Αυτή τη στιγμή είμαι βασικό μέλος στους Delivers (rock, hard rock, classic rock & heavy band) και στους AC/DC Tribute Gang.

Main Equipment: Tama Starclassic performer birch bubinga, Paiste Signature & Sabian AAXplosion cymbals, Tama Starphonic snare, Pearl Reference snare, Tama Iron cobra pedals. El Toro Peruvian Mohena cajon by Gon Bops. Latin Percussion Matador Timbales. Roland TD17 KVX in ATV PADS.

 

MCH snare: Πάντα λάτρης κυρίως των μεταλλικών snares, γνώρισα τον Μηνά και επισκέφθηκα το χώρο του για να δοκιμάσω χωρίς καμία δέσμευση αγοράς ή πίεση τις δημιουργίες του. Ο Μηνάς δεν επηρέασε καθόλου την επιλογή μου. Έπαιζα και μου ανέφερε μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε snare χωρίς άλλη παρέμβαση. Το μόνο που μου είπε ήταν έλα και θα ακούσεις κάτι άλλο. Έτσι κι έγινε.

Κατέληξα σε μια καταπληκτική του δημιουργία για το χέρι και τα ακούσματά μου.

Ένα snare MCH 14” Χ 6,5” αποτελούμενο από 7 φύλλα Οξυάς (Beech wood) με πάχος 9/10 του χιλιοστού έκαστο. Εξωτερικά ένα φύλλο limba frake (black limba) με πάχος 0.55 mm. Εσωτερικά έχει 5 φύλλα ενισχυτικά δαχτυλίδια (9/10) στη πάνω μεριά (4,5 mm)και 4 (3,6mm) στη κάτω. Το batter στεφάνι είναι S-hoop. Δέρματα Remo Ambassador που ταιριάζουν γάντι. Είναι από τα λίγα snares που κυκλοφορούν παγκοσμίως φτιαγμένα από Beech. η ποιότητα κατασκευής άριστη! Ο ήχος του γεμάτος στρογγυλός με πολύ καλές χαμηλές βάθος και ατάκα αλλά το καλύτερο είναι πως, όλα τα snares του Μηνά χαρακτηρίζονται από καλό articulation πράγμα που βοηθά εν κατακλείδι στην καθαρότερη έκφραση των αξιών. Τα MCH snares αναβαθμίζονται συνεχώς με νέα στοιχεία και μπορεί να γίνει και custom παραγγελία. Βασικό ότι οι τιμές των MCH είναι ειλικρινά απίστευτες normal για custom snares! Φεύγοντας, πήρα και τα δωράκια μου. Μηνά είσαι απίστευτος.

Θα κλείσω με τη φράση του Μηνά: Έλα και θα ακούσεις κάτι άλλο. Τολμήστε το!